Nederland Blog

Harvey Nash schrijft over actualiteiten en ontwikkelingen

Een CIO met de juiste antenne zorgt voor innovatie

Innovatie is volgens CIO's zo belangrijk dat zij vinden dat organisaties nieuwe technologieën moeten omarmen, omdat zij anders marktaandeel verliezen. Dat is één van de vele conclusies uit het jaarlijkse CIO-report, dat we bij Harvey Nash hebben uitgevoerd. Op zich geen schokkend resultaat natuurlijk, want de grote der aarde hebben hun succes aan innovatie te danken. Interessanter is dat uit het rapport blijkt dat de CIO een belangrijke rol kan spelen in het creëren van een innovatiecultuur binnen de organisatie. Maar hoe pak je dit aan en waar concentreer je je als CIO op?

 

Om maar eens te beginnen met de laatste vraag. Want op welke technologieën moet de CIO zich concentreren als hij innovatie wil promoten? Het onderzoek dat voor het CIO-report is uitgevoerd levert een interessant rijtje op. Collaboration, mobility en cloud zijn de technologieën waarin CIO's het meest actief zijn om deze te promoten. Consumer IT, zoals Bring Your Own Device (BYOD), Social media, Big Data en het outsourcen van IT zijn zaken waar de CIO zich in gemiddelde mate mee bezig houdt.

 

We weten dus nu dat het een trend is om, met collaboration, mobility en cloud, een innovatiecultuur binnen een organisatie te stimuleren. Hoe zorg je er nu voor dat je als CIO aan deze cultuur een steentje kan bijdragen? Het is dé taak van de CIO om te monitoren welke technologieën er nu in de markt zijn en welke eraan komen. Dit zijn taken die hij continu bovenaan zijn prioriteitenlijst moet hebben staan. Nu zijn dat nog de bovengenoemde technieken, maar deze lijst kan binnen no time veranderen. Het is essentieel dat de CIO uit de snel veranderende technologiemarkt juist die technieken destilleert die relevant zijn voor zijn bedrijf en een toegevoegde waarde kunnen hebben op het innovatiepotentieel van de organisatie. BYOD kan voor de één de oplossing zijn, maar is voor de ander wellicht een nutteloze investering. Een CIO die zijn 'sense of innovation' op de juiste manier benut zorgt ervoor dat de organisatie vooruitstrevend is. En daarmee behaal je een groot voordeel, want een voorsprong op de concurrentie is het gevolg.

 

Natuurlijk is de CIO niet de enige die innovatie kan stimuleren, maar ik heb soms het idee dat zijn rol hierin een beetje wordt onderschat. Investeringen in nieuwe technologieën kunnen zo ingezet worden dat de gehele organisatie daar uiteindelijk baat bij heeft. Een goede IT-infrastructuur is immers een goede basis voor alle afdelingen!

 

Geïnteresseerd in meer onderzoeksresultaten? In het CIO-report vindt u de belangrijkste ontwikkelingen en cijfers omtrent de CIO. Het report is gratis aan te vragen via:

https://www.formstack.com/forms/?1076312-v84EOCraSO


Jan Leen 't Jong